Fri flyt


La dem si at jeg levde på Berit Ås’ tid by ginabarstad
august 26, 2008, 10:08 am
Filed under: Heltinner

Det er alltid lurt å begynne med begynnelsen. Derfor begynner vi denne feministiske bloggen med en hilsen til en av pionerene i norsk kvinnesak, Berit Ås.

Å skulle fortelle hvem hun er og hva hennes bedrifter har vært er ikke gjort i en håndvending. For å nevne noen høydepunkter har hun vært leder i SV, professor i sosialpsykologi, opphavet til teorien om hersketeknikkene, og er en foregangskvinne på kvinner og fredsarbeid. 10. april 2008 fylte hun 80 år, og la ut på en foredragsturné i Norge.

Kjære Berit Ås, gratulerer så mye med 80 år på denne planeten.

For fem år meldte jeg meg inn i Sosialistisk Ungdom, og ble introdusert for de systematiske sidene å se verden på. Jeg ble introdusert for sosialismen, og feminismen som jeg kastet meg glupsk over. Det sies at når man først har fått dem på, går det ikke an å ta av seg de feministiske brillene. Det stemmer godt. Fra jeg var 17 år gammel har det knapt gått en dag uten at jeg har identifisert en maktstruktur i denne verden, nær eller fjern.

SU var ikke en organisasjon som fant opp kruttet alene. Vi leste store tenkere. Vi leste om Karl Marx, Rosa Luxenburg, Antonio Gramsci, Simone de Beauvoir, og – vi leste selvsagt Berit Ås. Berit Ås – forskeren, aktivisten, rabulisten, feministen.

Før viktige møter og seminarer holdt vi kjønnsdelte formøter, der vi så godt som underviste i teorien om hersketeknikkene. Vi diskuterte, eksemplifiserte, og vi lærte å sette dem inn i en maktsammenheng. A-ha-opplevelsene var mange. Det er både frustrerende og betryggende å vite at om en dame blir seksuelt trakassert av en mann, kan hun ikke bare ta igjen ved samme mynt, f.eks. ved å klype han i rompen.

Frustrerende selvsagt, fordi man kjenner på avmakten i systemet.

Betryggende å vite, fordi man egentlig alltid har visst de, og kjent på den samme avmakten før, uten å kunne identifisere den.

Denne avmakten er både personlig og politisk. Berit Ås «oppfant» ikke hersketeknikkene. Hun identifiserte dem. Hun satte navn på det som alle kvinner vet, som alle kvinner har opplevd. Gjennom å avsløre systemet har hundre-, jeg vil påstå tusenvis av kvinner og jenter funnet et verktøy til å hamle opp med patriarkatet. Det skal vi ikke underkjenne verdien av. Nettopp hvor viktig du har vært for så mange mennesker helt personlig. For det personlige er som regel politisk, for oss damer.

Berit Ås har en massivt høy status i ungdomsbevegelsen, og det er ikke uten grunn. Hun gir seg aldri. Hun er engasjementet som ikke slutter å brenne. Unge sosialister blir til stadighet umyndiggjort av sitater og slagord som «Den som ikke er radikal i sitt ungdom har ikke hjerte, og den som ikke er konservativ når en blir eldre har ikke hjerne.» Berit Ås er beviset på at de tar feil. At man ikke trenger å bli blasert og desillusjonert fordi om man blir voksen, eller til og med gammel.

Jeg er ikke en person som har lest mye om livet ditt Berit. Et raskt internettsøk viste meg at det er mange som er langt bedre skikket til å si noe om deg som menneske og person, eller gi en slags oppsummering av livet ditt på 80-årsdagen. Men jeg vil likevel takke deg innstendig for det bidraget og den innflytelsen du har hatt både på meg, det mennesket jeg har blitt, og det politiske miljøet som jeg er en del av, og representerer her.

Når man er så heldig å få skrive en hyllest til en levende legende, er det ikke til å komme utenom at man må bli litt svulstig. Det er helst store menn som får de store ordene. Derfor henter jeg min insperasjon fra komersialismens høyborg. I Hollywood-blockbusteren Troja fortelles det om Antikkens store menn, og deres krigerske bedrifter. I en verden der menn er menn, menn har makt, og kvinner er eiendeler som kidnappes og kan kreves tilbake, gjerne med våpen i hånd. Fortelleren avslutter filmen slik:

«If they ever tell my story, let them say that I walked with giants. Men rise and fall like the winter wheat, but these names will never die. Let them say I lived in the time of Hector, tamer of horses. Let them say I lived in the time of Achilles.»

På ekte kvinneaktivist-vis, som du har lært meg, vil jeg nå snu på sitatet og si

«Hvis de noen gang forteller min historie, la dem si at jeg levde på Berit Ås’ tid.»

Berit Ås - feministisk pioner

Berit Ås - feministisk pionér

Postet av Gina (Basert på en jubileumstale holdt av henne til Berit Ås 25. august 2008 i Bergen.)

Klikk her for å lese mer om Berit Ås’ bursdagsturné.

Reklamer

5 kommentarer so far
Legg igjen en kommentar

Berit Ås gråt, og selv får man jo også en skvett i øyekroken, for flottere og mer sann hilsningstale er nok ikke blitt holdt før! Grattis med strålende blogg!

Kommentar av Maria

Stolt av deg vennen!

Kommentar av mamma

… Og som i en alder av 80 år fortsatt er sint og engasjert og opprikitg bekymra for fremtida. Jeg håper jeg er like sint når jeg blir like gammel.

Kommentar av dronninga av hoppeslott

Du er så flink:D Klem fra Danmark

Kommentar av Heidi

Jeg har desverre nettopp funnet bloggen (e) din (e)!!!!
Gleder meg til å følge med videre her, og har bookmarket denne siden! – så STÅ PÅ, kamerat!:-))

Kommentar av Anne Mette
Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s%d bloggere like this: