Fri flyt


Kjønn og klasse by ginabarstad
september 1, 2008, 1:25 pm
Filed under: Feminisme | Emner: , , ,

”Jeg er opptatt av likestilling, men jeg synes ikke det er en egen sak.” ”Selvsagt skal vi ha likestilling i Norge, det mener alle. Det er ikke noe å snakke om.”

Ovenfor er listet ikke uvanlige synspunkt. Ikke er de usympatiske heller. Men jeg vil på ingen måte slutte meg til den.

Likestilling har gjennom kamp (ikke glem det!) blitt en grunnverdi i mange vestlige samfunn. Ingen vil ha på seg at de behandler kvinner og menn forskjellig, i hvert fall ikke at de synes at menn er mer verdt enn kvinner, eller omvendt. Men det er så utrolig slitsomt med disse feministene. De synes jo at alt handler om kjønn. De snakker jo ikke om annet.

Og det stemmer. Når jeg snakker politikk, snakker jeg alltid om kjønn. Og klasse. Alltid. Det kan godt være at jeg temamessig snakker om noe annet, for eksempel krigen i Afghanistan, kontantstøtten, jernbane eller tvlisens. Men jeg forsøker å minne meg på om at alle spørsmål har en kjønnsdimensjon, og de har en klassedimensjon.

Vi som er så heldige å tilhøre venstresiden vet at man ikke kommer utenom systemkritikk. Politikk handler om å se verden systematisk. Kjenne igjen strukturer, og avsløre dem. Det er slik vi sloss. Vi sloss om sannheten. Der høyresiden ser en kvinne som individuelt ”velger” å selge kroppen sin, ser vi tusenvis av kvinner som selger seg selv, simpelthen fordi de ikke har annet å selge. Der høyresiden ser en mann som ”velger” å være i et lavtlønnet yrke, ser vi tusenvis av mennesker som gjør en jobb det er behov for, og som ikke settes pris på.

Det er kjønn og klasse som er de grunnleggende strukturene i verden. Det er de to faktorene som i all hovedsak bestemmer hva verden synes vi er, og de fleste av oss forholder oss til det. For å sitere en lur dame jeg kjenner: «Den som er feminist, men ikke sosialist har ingen strategi. Den som er sosialist, men ikke feminist har ingen ideologi.» Den eneste måten å redde verden på, er å avsløre systemet. Den eneste måten å redde verden på er å kreve rettferdighet.

Derfor må vi alle pugge:

Kjønn og klasse.

Kjønn og Klasse.

Kjønn og klasse.

Reklamer

1 kommentar so far
Legg igjen en kommentar

Lik lønn for likt arbeid, og like rettigheter og plikter for mann og kvinne. Syns det oppsummerer det ganske greit.

Kommentar av Joakim
Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s%d bloggere like this: